Folk House Zakopane – polish traditional restaurant

Foody Septimia is back!ludowo1
EN: Today we wanted to go to a Romanian restaurant, but it was closed for cleaning. Leaning between a pub with beer garden and a Polish restaurant me and Paul tried before, we decided for the last one. And that was a call as good as I remembered.

Good, cold Staropramen *draft* the real stuff (one pint and you might actually get drunk).
Ordering is not that difficult, the menu is bilingual and regardless of your questions, the waiter/waitress are more than happy to help you. But let’s take it step by step.
It’s called Zakopane and their concept is to bring in London Polish and highland cuisine. To start with, all I knew about Polish food was that they eat minced meat cabbage rolls with tomato juice(unlike Romanians).
The place is taped with national symbols, traditional clothing on the walls and tables (funny fact, whatever they use as a table cloth, my grandma used to cover her hair with) and sheep skin. Small and intime, without being suffocating. Lucky enough, we managed to get a table on the terrace (they have only 3), so we were able to enjoy the amazing weather.

The similarities between Romanian food and the one on the menu were striking, almost like seeing a ghost. Of course I know that none of the “traditional” food of any country is to be found just there, but these were items that I hadn’t (so far) met in any of my culinary enquiries. Sauerkraut soup with smoked ribs, tripe soup and loads and loads of pork. (You can easily go for chicken, lamb or fish, but this is one of the few places with quality pork I’ve found so far.)
We weren’t able to try the tripe soup on both visits, exactly when I was already brave enough to order it on my own for the first time in my life ( the few times I tried it, was stealing just the soup from someone else’s plate). P. loved the sauerkraut soup, I personally think is good, but it’s a distinctive variety of a soup I had all my childhood and nothing can beat that.

4x pork chop fried with sheep cheese, bacon and onion on the top,
served with fried cabbage and potatoes11824089_10205184639400634_1829013394_n

1x pork tenderloin with orange sauce (it was a different sauce in the menu, but the combination was really good – ask for it when you go) – It was my choice, I’ve already tried the top dish, which is an incredible full of cholesterol, rich and “remembers-me-of-home” dish, but we are Romanians, we don’t mind. We were born this way. Beetroot salad, without carraway seeds. I couldn’t believe. Traditionally, it’s made with caraway seeds, not being a big fan of it, I tend to avoid the salad. 11830233_10205184639160628_2070425718_n

11798037_10205184639840645_2084868072_n

Easy order, I know, but even the most difficult taste to satisfy from the table was lingering on the last piece and decided we had a great meal.
Google made it clear why do you feel stuck between Romania and Hungary when you step into this place: it’s said that the Gorals have Romanian origins (Carpathian area). Without becoming historically boring, today I eat something new, good and cheap and I found out why sometimes is easy to understand not-so-kind–Polish-words.Wycinanki

RO: Planul era mâncare românească, dar fiindcă restaurantul pe care îl alesesem era închis pentru curățenie am decis să ne îndreptăm spre un restaurant polonez pe care l-am descoperit cu Paul cu ceva timp în urmă. A fost alegere cât se poate de deliciosă.

Meniul este bilingv, accesibil, iar pentru orice întrebări suplimentare, chelnerii sunt mai mult decât bucuroși să te ajute. Dar haideți să o luăm pas cu pas.

Pentru început, tot ce știam despre mâncarea tradițională pooneză era faptul că sarmalele se mănâncă cu sos de roșii.

Restaurantul despre care vă vorbesc se numește Zakopane și este incredibil de drăguț amenajat, piei de miel pe scaune, costume tradiționale atârnate pe pereți, foarte mic și intim, dar fără să devină sufocant. din fericire pentru noi, am reușit să să prindem o masă afară, au doar 3, deci ne-am putut bucura și de vremea minunată.

Asemănările dintre mâncare tradițională româească și cea din meniul din față au fost surprinzătoare. Desigur sunt foarte conștientă că ceea ce numim ”mâncare tradițională” nu înseamnă că aparține exclusiv unei singure culturi culinare, însă în toată experiența mea culinară nu am mai găsit nici un meniu atât de similar cu al nostru. Supă de varză cu costiță de porc afumată, ciorbă de burtă și mult porc, gătit sub diferite forme. Dacă porcul nu te atrage, poți alege cu ușurință pui, pește sau miel, deși vă spun sincer, porcul de aici este minunat.

Din păcate nu am putut încerca nici de data asta ciorba lor de burtă tradițională, deși eram pregatită să comand pentru prima dată singură una (am mai încercat-o de câteva ori, furând din farfuria altcuiva). Lui P. i-a plăcut în mod deosebit ciorba de varză, eu personal am comparat-o cu lucicoșul din copilărie și nimic nu poate bate ciorba „lui buni”.

4X friptură de porc cu brânză de oaie, șuncă și ceapă, servită cu varză călită și cartofi la cuptor.

1X mușchi de porc cu sos de portocale (pe meniu era inițial cu un alt sos, dar combinația a fost surprinzător de bună). Asta a fost alegerea mea pentru că încercasem deja felul de mai sus, un sortiment care abundă în colesterol, dar suntem români, deci asta nu ne oprește, ci în cazul de față nea adus aminte de casă.

Salată de sfeclă fără semințe de chimion. Nu mi-a venit să cred. Tradițional e nelipsită  de chimion și pentru că nu sunt un mare fan, tind să o evit.

Google ne-a lămurit de ce te simți prins între România și Ungaria din prima clipă când pășești înăuntru: se presupune că goralii au origini românești. Fără să devin plictisitoare cu detalii istorice, azi am incercat ceva nou, foarte bun și ieftin și pe lângă asta am descoperit de ce uneori înțeleg cuvintele necurate ale polonezilor.polish-patterns11

All you need is love and a cat!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s