Paradoxul gastronomic al Londrei

Ultimii ani au fost mai mult decat infloritori pentru capitala UK: restaurante se deschid mai des decat imi schimb eu tonul de apel, iar varietatea intrece  imaginatia visatorului gastronomic britanic. Realitatea e mai diferita, cel putin pentru romanca de mine, careia ii place gustul de morcov in supa si rosiile care pateaza. Legume si fructe gasesti la tot pasul, chiar ieftine, dar gustul a ramas pe altundeva. Fie supa cat de simpla, acasa era plina de arome. Aici…te gandesti de doua ori inainte sa-ti torni al doilea polonic.

Pui si cartofi prajiti la fiecare pas, fizic. Dar confuzia dintre sushi si pui e atat de mare, incat uneori te astepti sa piuiasca bucata de pui din farfurie. Si aparent, doar strainii au o problema cu asta. Vita cruda e rafinament, puiul crud e instigare la revolutie.

Nici carnea nu e mai apetisanta. Fie ca e in vid, de la supermarket, fie proaspata de la macelarie, nu te trage stomacul sa mananci. Gustul  e departe de ceea ce mancai acum cateva luni in tara ta saraca, iar sunca  e uneori verde, cand o intorci ca pe calendarele rusesti. E normal, e de la chimicale. Iar de afumaturi nici nu poate fi vorba: doar niste sunca veche cu miros de fum.

Londra e locul perfect in care sa devii vegetarian, iar daca le-am face britanicilor o tocana ca la pomana porcului, n-ar recunoaste porcul nici daca ar guita. Inainte sa ajung aici, eram aproape vegetariana si nu foloseam, pe cat posibil, produse a caror provenienta imi era necunoscuta, congelate sau la conserva si nici macar dulciuri pe care le puteam face acasa. Aici, pentru ca lumea mi-e inca data peste cap, mananc rar si numai prostii: pizza congelata, fructe plastifiate si sucuri „naturale” la sticla. Uneori, mananc si sandwich-uri, de-mi vine sa ma pleznesc peste gura in timp ce mestec. Gurmanda din mine se bucura de varietatea de condimente, de ghimbirul ieftin, dar flamanda din mine urla cateodata dupa o tocana de pui ca la Romania acasa.

images

image source: https://happymomblogger.wordpress.com/2011/04/06/food-should-taste-good-products-worth-reviewing-and-giveaway/

O fi ea capitala civilizata, dar ar putea invata una-alta de la romani despre mancare si despre cum sunt crescute legumele. Alea nu-din-containerul-care-a-venit-pe-mare.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s