„Anna Karenina” (2012) – „You can’t ask why about love”

Anna-Karenina-Movie-Wallpapers-3-1024x768

O ecranizare absolut emoționantă și dramatică a regizorului Joe Wright. Nu avea cum să dea greș. Dacă ați văzut „Pride and Prejudice” – celebrul roman al scriitoarei Jane Austen (se numără printre preferatele mele), „Atonement” – roman al scriitorului Ian McEwan sau „The Soloist” – roman al scriitorului Steve Lopez, atunci știți la ce mă refer.

A da expresie pe ecran a unor opere clasice, necesită o imaginație vizuală bogată, care să transceandă „rutina” filmelor obișnuite. E nevoie de iscusință. Nu poți arunca la întâmplare niște actori în fața camerelor de filmat care să recite niște replici; coloana sonoră trebuie aleasă cu atenție pentru ca emoțiile să fie transmise mai ușor publicului; elementele de decor să vină în completarea narațiunii. Dacă un regizor reușește să îmbine aproape la perfecție toate acestea, atunci produsul final va fi unul reușit. În cazul nostru, s-a văzut. „Anna Karenina” a avut 4 nominalizări la Premiile Oscar(cea mai bună scenografie, cele mai bune costume, cea mai bună coloană sonoră, cea mai bună imagine), iar la categoria „Cele mai bune costume”, Jacqueline Durran a avut onoarea de a lua cu ea un Oscar. Jos pălăria. Și să nu mai zicem de nominalizările de la Premiile BAFTA.

Eu, una, nu am citit cărțile (dar urmează), deci nu pot să fac o comparație directă între cărțile lui Tolstoy și ecranizarea lui Wright. Nu vreau să îmi dau cu părerea fără să am cunoștiință de cauză, așa că mă voi lega strict de film.

Long story short, pentru că nu vreau să dau multe spoilere, e păcat. Conținutul e istoria a două iubiri, istorie care se desfășoară în paralel: iubirea dintre Kitty și Levin, și iubirea vinovată dintre tânăra soție a bătrânului Karenin, și frumosul ofițer, contele Vronski. Există un amalgam de sentimente de dragoste și ură pure, obsesii, gelozii, remușcări, reguli încălcate, toate împăturite și expuse fluid pe parcursul acțiunii filmului.

Cadrul de desfășurare: interiorul unei săli de teatru.

Original, decorul complex (aristocrația redată în cel mai elegant mod posibil), în continuă mișcare și schimbare, dar nu intr-atât de rapid, încât îți este permis să savurezi fiecare scenă.

Casting-ul principal: Keira Knightley, Matthew Macfadyen, Jude Law, Aaron Taylor-Johnson.

anna_karenina_ver4

anna-karenina-movie-poster-3

Deși aș mai vrea să vă dau o mulțime de detalii, vreau să las hotărârea, la latitudinea voastră, în ceea ce privește filmul lui Wright.

A știut cum să se joace cu personajele celebrului scriitor. A reușit să redea esența romanului.

Brava!

Aici aveți un trailer, ca să vă faceți o idee mai bună asupra a ceea ce vă așteaptă, daca veți urmări filmul:

Reclame

Un gând despre „„Anna Karenina” (2012) – „You can’t ask why about love”

  1. da, filmu’ e super. a reusit in mare parte sa redea esenta cartii, da’ nu cred c-o sa-ti mai placa chiar atat de mult dupa ce-o sa citesti romanu’, mult mai multa actiune, personajele mult mai complexe decat in ecranizare (avand in vedere ca are aprox. 1000 de pagini, e de asteptat). spor la citit 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s